Uricani_poza_Page_10_Image_0006PLĂCINTA CU CARTOFI

Specifi că întregii Văi a Jiului, dovada fi ind că a fost omologată ca produs tradiţional din Valea Jiului, plăcinta cu cartofi este un produs simplu dar deosebit de gustos. Reţeta este simplă şi uşor de preparat. Se curăţă cartofi i de coajă, se spală după care se răzălesc într-un vas mai mare. În vasul respectiv se adaugă făină (3-4 linguri, sau mai mult, în funcţie de cantitatea de cartofi ), 1-2 ouă şi telemea de oaie sărată (sfărâmată în prealabil). Peste acestea se toarnă lapte şi se amestecă până când întreaga compoziţie capătă consistenţă. Într-o tigaie cu ulei încins se toarnă din compoziţie (cam ca la clătite) şi se coc pe ambele părţi. Se pot servi şi calde, dar gustul adevărat îl simţi atunci când se consumă reci, cu un pahar de lapte.

 

BALMOŞ

Uricani_poza_Page_10_Image_0003Pentru prepararea balmoşului vă trebuie urmatoarele:
• Ingrediente:
– 2 litrii jintuială (este zerul rezultat după separarea caşului din laptele de oaie);
– 2 lingurite de sare;
– 600 g faină de mălai
• Preparare:
Jintuiala se pune la fi ert împreună cu sarea.
Când începe să se ridice o spumă deasupra, se pune faina de malai, toată odată. Nu se amestecă.
Se lasă să fi arbă foarte încet, la la foc mic (sau adăugând numai câte un lemn pe foc în situaţia în care gătiţi la sobă). Se fi erbe astfel cam 4 – 5 minute. După trecerea timpului se amestecă în oala energic pentru a elimina toate cocoloaşele.
După ce s-a îngroşat puţin, se lasă la fi ert, amestecând din când în când pentru a nu se lipi de oala. Se fi erbe astfel circa 20 – 25 minute. Spre
sfârşit mămăliguţa va căpăta un aspect unsuros. Acesta este un semn că am cumpărat o jintuială de bună calitate. Balmoşul se serveşte fi erbinte, simplu sau cu supă de salată verde.

SLOIUL

Uricani_poza_Page_10_Image_0005• Sloiul (sau răcitura de oaie) este un produs preparat din carne de oaie. De regulă, se prepară din carnea unui berbec sau a unei oi sterpe, toamna, după ce oile au coborât din munte.
• După sacrifi carea animalului, carnea se taie în bucăţi potrivit de mari şi se pune la fi ert cu apă cât cuprinde. După câteva ceasuri de fi ert la foc mic (de regulă 4 – 5 ore sau chiar mai mult), când toată apa s-a evaporat, iar în ceaunul în care fi erbe carnea rămâne doar seul de la oaie, gospodina alege oasele de pe care s-a desprins carnea şi supraveghează ca aceasta să se rumenească, potrivit, pe toate părţile.
• Acum se sărează şi se condimentează cu dresurile pe care fi ecare le ştie, după propriul gust.
• Când seul începe să se caramelizeze, se ia ceaunul de pe foc iar compoziţia se toarnă în vase de lemn sau metal (cantă), astfel încât grăsimea să acopere bine carnea.
• Vasele respective (sau canta) se păstrează la rece, în cămară sau beci, având grijă ca grăsimea să acopere carnea în întregime. Stratul de grăsime de deasupra, după ce se sleieşte seul, împiedică alterarea cărnii.
• Avem o mâncare grea dar cu un gust deosebit, care se taie cu un cuţit, apoi se încălzeşte şi se serveşte cu murături şi mămăligă caldă şi cel mai important, numai după ce ai degustat un păhăruţ din pălinca de anul trecut. Pentru deliciu, se poate adăuga atunci când se consumă, încălzit fi ind şi brânză de oaie, sfărâmată.

Pentru informatii puteti accesa si sectiunea Restaurante, cafenele